تامین سرپناه و محل مناسبی برای اسکان یکی از نیازهای اولیه بشر در تمامی مراحل تاریخ بوده و به همین علت تهیه مصالح ساختمانی مناسب از دیر باز همواره از جمله مشغلههای ذهنی و مورد توجه انسان بوده است. توسعه صنعتی، افزایش جمعیت و در نتیجه توسعه روزافزون جوامع شهری و مناطق مسکونی در سال های اخیر موجب افزایش هرچه بیشتر ساخت و ساز و در نتیجه افزایش تقاضا برای مصالح ساختمانی بیشتر و مرغوب تر گردیده است. در گذشته بشر بدلیل ضعف تکنولوژی، برای تامین مصالح ساختمانی مورد نیاز عموما از امکانات طبیعی و سهل الوصول استفاده می کرد، اما امروزه همراه با پیشرفت تکنولوژی و بدلیل نیاز به کیفیت بهتر و مرغوبتر، استفاده از مصالح جدید بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. اختراع سیمان پرتلند در قرن نوزدهم و توسعه تولید صنعتی آن در اوایل قرن بیستم بهمراه توسعه کارخانجات تولید فولاد، امکان طراحی و ساخت سازههای عظیمتر و مستحکمتر را با استفاده از این دو ماده ساختمانی صنعتی فراهم ساخته بگونهای که در حال حاضر بخش اعظم مصالح ساختمانی مورد مصرف در انواع ساختمانها را تشکیل میدهند. در کنار این دو ماده اصلی، استفاده از مصالح جانبی دیگر همچون گچ، آهک، آجر، قیر و ... نیز افزایش یافته و استانداردهای سخت گیرانه ای برای کاربرد آنها تدوین گشته است. در کشور ما ایران نیز بهمراه توسعه شهری و نیاز به اجرای طرح های عمرانی، تقاضا برای مصالح جدید و با کیفیت بالا افزایش یافته است.
با توجه به ضرورت شناخت و کاربرد مصالح ساختمانی جدید و مرغوب در سالهای اخیر کتب، نشریات، مقالات و استاندارد های مختلفی در رابطه با این موضوع انتشار یافته که تدوین کتاب حاضر نیز گامی کوچک در این راستا محسوب میگردد. این کتاب که بر اساس سر فصلهای درس مصالح ساختمانی دوره کارشناسی رشتههای مهندسی تدوین گشته دربرگیرنده ویژگیهای عمومی، روش تولید، مشخصات فنی و استانداردهای متعارف مصالح غیر فلزی مورد مصرف در ساختمانها میباشد. در تدوین این کتاب سعی گردیده تا از استانداردهای معتبر بینالمللی همچون معیارهای انجمن استاندارد مصالح آمریکا ASTM انجمن ادارات راه و حمل و نقل آمریکا DIN AASHTO آلمان، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، و ... در کنار روش های رایج در تولید مصالح مختلف در کشور حداکثر استفاده لازم بعمل آید.
در تدوین فصول مختلف کتاب، بدوا مصالح ساده و طبیعی تشریح گردیده و مصالح مرکب و صنعتی در فصول میانی و انتهایی ارائه شدهاند. تسلسل مطالب کتاب بگونهای رعایت شده که مواد مورد نیاز برای ساخت مصالح مركب قبلا تشریح شده باشند. از آنجا که عملکرد و رفتار مصالح فلزی و غیر فلزی دارای تفاوت قابل ملاحظه میباشند و با توجه به حجم زیاد مطالب در بخش مصالح غیر فلزی، بحث در مورد مصالح فلزی به مجلد جداگانهای از کتاب اختصاص داده شده است. بدیهی است که در کنار بحث نظری مطالب مندرج در این کتاب، و بمنظور درک بهتر و دقیق تر مطالب لازم است بخش عملی آن، یعنی آزمایش های مصالح ساختمانی، نیز آموزش داده شود.
مولف در تهیه مطالب کتاب حاضر سعی نموده است تا ضمن توجه و بهره گیری از کتب فارسی و لاتین موجود در این زمینه (بویژه آثار استاد فقید شادروان مهندس احمد حامی)، کمبودهای موجود در این آثار را نیز برطرف نماید.
بدیهی است که علی رغم همه کوششهای بکار برده شده این اثر نیز ممکن است همچون سایر آثار مکتوب با نواقص، خطاها و اشتباهاتی توام باشد که یادآوری آن از طرف خوانندگان محترم موجب سپاس نگارنده و رفع آنها در چاپهای بعدی کتاب خواهد گردید.
حسن رحیمی
اردیبهشت ۱۳۸۴