تاریخ هنر ایران در دوره اسلامی: تزیینات معماری

( تاریخ هنر ایران در دوره اسلامی: تزیینات معماری )

با استفاده از دکمه ستاره این کتاب را به دیگران توصیه کنید.
    جزئییات کلی
  • گروه سنی : بزرگسال
  • جلد : شومیز
  • قطع : وزیری

 تاریخ هنر ایران در دوره اسلامی

اینات معماری

مهدی مکی نژاد 

مقدمه 

هنرهای مرتبط با معماری که امروزه به همه آن‌ها تزئینات گفته می‌شود نقش بسیار مهم و سهم بسزایی در هویت‌بخشی معماری ما دارند. این‌که این تزیینات چه هستند چه نقشی دارند و نسبت آن‌ها با معماری چیست ازجمله سؤالات مهمی است که در این زمینه مطرح است. اصولاً دو دیدگاه کلی در این زمینه وجود دارد: یکی مبتنی بر عملکرد ظاهری (مادی) و دیگری مبتنی بر عملکرد معنایی و محتوایی. دراین‌ارتباط کتاب‌ها و مقالات متعددی منتشر و چاپ شده‌است. آن‌ها که نگاه شکل گرایانه (فرمالیستی) به تزیینات دارند معتقدند که تزیینات صرفاً یک پوشش ظاهری و فاقد هرگونه معنا و مفهوم دینی یا قومی و فرهنگی است. کاشی، سنگ، آجر یا گچ فرقی نمی‌کند، مهم پوشاندن سطوح زمخت زیرین است و آن‌ها هیچ وظیفه دیگری ندارد. درک هیل و اولگ گرابر دراین‌باره می‌گویند «تزیینات برای جان بخشیدن به سطح خالی دیوارها ضرورت دارد» . آن‌ها معتقدند که «تزیینات هیچ‌گونه معنای ذهنی و بعد فرهنگی ندارند و صرفاً برای آراستن و حظ بصر اند؛ فقط در کتیبه‌ها معنای شبیه‌سازانه یافت می‌شود، لذا وی این نقوش را صرفاً تزیینی و فاقد بعد معنوی و سمبلیک می‌داند» .

در مقابل این دیدگاه کسانی چون بورکهارت معتقدند «این نقوش ماهیتی غیر تاریخی، عرفانی و متفکرانه دارد و بازنمود وحدت در کثرت و کثرت در وحدت اند» . از این منظر تزیینات فقط یک پوشش ظاهری نیست بلکه دارای بطون و سطوح مختلف با معناهای نمادین و متعالی است، بزرگ‌ترین مشکل این دیدگاه فقدان اسناد و مدارک مکتوب در این زمینه است. تاکنون سند متقن و محکمی به دست نیامده که مباحث زیبایی‌شناسانه و مفاهیم باطنی تزیینات را تشریح کرده باشد. نقدی که بر این دیدگاه وارد است این است که این نظریات بیشتر معطوف به بنیان‌های ذوقی و حسی نویسندگان است تا بنیان‌های علمی و مکتوب، و ازاین‌رو مبانی علمی مستند و محکم برای تبیین جایگاه اصلی تزیینات وجود ندارد.

به هر جهت تزیینات هرچه باشند بخشی از ساختار و هویت معماری ما را تشکیل می‌دهد. اگر ما پیکره‌های نگهبان (تلفیق شیر و انسان) دروازه ملل کاخ تخت‌جمشید و اگر نقش‌ونگارها و مقرنس‌های مسجد امام اصفهان و کتیبه‌ها و نقوش زیر گنبد مسجد شیخ لطف‌الله را برداریم و حذف کنیم ماهیت و ساختار ترکیبی معماری به‌هم می‌خورد و دچار نقص می‌شود.

این تزیینات اصول و ضوابط خاصی دارد که مهم‌ترین آن‌ها عبارت است از: هماهنگی بین طرح، نقش و رنگ، نحوه ارتباط تزیینات با سطوح مختلف و فضاهای داخلی و خارجی، کیفیت مواد و مصالح کاربردی به‌همراه اجرای دقیق اهمیت و ارزش عناصر تزیینی در کوچک‌ترین و بزرگ‌ترین جز (چه نقش  یک گنبد باشد و چه یک کوبه در، هر دو به یک اندازه مهم اند) میزان کیفیت، پختگی و خلاقیت طراحان و استادان.

برای یافتن و درک این اصول کافی است یکی از بناهای دوره صفوی مانند مدرسه‌ی چهارباغ را بررسی کنیم تا متوجه شویم که رنگ، نقش، مصالح و... چگونه درهم‌تنیده و با مجموعه‌ی فضاها و محیط (درختان آب و ...) یک کل واحد را تشکیل داده‌اند. شما ببینید فقط در ورودی مدرسه ک به در ۷ هنر مشهور است چه مقدار اهمیت دارد و چه اندازه در آن دقت و خلاقیت همراه با معنی نهفته است. برای هنرمند نقش عظیم گنبد همان‌قدر اهمیت داشت که نقش ریز یک کاشی، اهمیت در بزرگی و کوچیکی کار نبوده و او با ظرافت و دقت و عشق همه کارها را انجام داده است. در این‌گونه بناها هدف تزیینات و معماری یکی است و تزیینات مکمل و مقوم فضاها هستند.

در بررسی تاریخی تزیینات چند نکته مهم وجود دارد: یکی سیر تحول تاریخی و تدریجی تزیینات است که نشان می‌دهد تزیینات به یک‌باره ایجاد نشده‌اند بلکه به‌مرور زمان و همانند رشته‌ای به‌هم تنیده به دوره‌های قبل‌از خود متصل اند. نکته دوم همانا درک تاریخ‌نگاری‌ها و ماده های تاریخی از قبیل ذکر نام اساتید، معماران-سازندگان در عناصر تزیینی مانند کاشی‌کاری‌ها و گچ بری است. این اطلاعات جزء مستندات محکم تاریخی است که برای مطالعه و کنکاش در معماری بسیار راه‌گشا و ضروری و مؤثراند. نکته سوم تجلی و بازتاب نمادها، اسطوره ها و ... در آیینه‌ی تزیینات است که بخشی از فرهنگ تصویری هر دوره را نمایان می‌سازند.

در مجموع می‌توان گفت که تزیینات در معماری اسلامی ایران دو جنبه عمده دارند: یکی جنبه پوشاندن سطوح ناصاف و خشن با مصالح مناسب و مستحکم، و دیگری جنبه زیبایی‌شناسانه و محتوایی نقوش تزیینی. به زعم ما تزیینات صورت‌های نمادینی از هنر اسلامی بود علاوه‌بر جنبه‌های مختلف عملی و کاربردی در پی تجلی حقیقت ازلی و منعکس‌کننده فرهنگ و هنر ما در قالب رنگ‌ها، نقش‌ها و حجم‌های هندسی در فضاهای معماری اند. برای درک زیباشناختی این نقوش باید به رمزهای تصویری و نمادهای فرهنگ اسلامی واقف بود. به هر جهت «تزیین در هنر اسلامی، برای بیان فضای قدسی است» و همواره هنرمندان ایرانی کوشیدند تا ماده را به سوی ساحت معنا سوق دهند زیرا اساساً «هنر در بینش اسلامی شرافت بخشیدن به ماده است» .

برای شناخت دقیق تزیینات اسلامی و جلوه‌های خاص آن، باید ابعاد مختلف آن بررسی و مطالعه شده‌اند.

فهرست 

پیش‌گفتار

مقدم

بخش اول: تحولات تاریخی، تصویری و محتوایی نقوش تزیینی 

فصل اول: سیر تحول تاریخی نقوش تزیینی

فصل دوم: تقسیم‌بندی نقوش تزیینی

فصل سوم: سیر تحول محتوایی نقوش تزیینی 

فصل چهارم: عوامل مؤثر در روند تزیینات معماری

بخش دوم: انواع تزیینات در معماری اسلامی ایران

فصل اول: کاشی‌کاری 

فصل دوم: گچ‌بری

فصل سوم: آجر و سنگ

تصاویر

منابع 

مشخصات
نام نویسندهمهدی مکی نژاد
نام مترجمندارد
ناشرسمت
گروه سنیبزرگسال
تعداد صفحات269
شابک9789645302601
نوبت چاپ5
جلدشومیز
قطعوزیری
برای ثبت نظر وارد اکانت کاربری خود شوید یا در سایت خشت آذین ثبت نام کنید.