معماری ایران کمال نمایش عالم مثال در کالبد ماده است. دراین میان مسجد بهعنوان یکی از مهمترین بناهای مذهبی در معماری اسلامی، همواره نقش مهمی در حیات فرهنگی، اجتماعی و مذهبی مسلمانان داشته است. در همین راستا کانون و مرکز هر مسجد (بهلحاظ باطنی و ظاهری) محراب است. محراب قلب مسجد و به مثابه دروازهای برای معراج مؤمنان در پیشگاه حضرت حق است.
طراحی و ساخت محراب سابقهای طولانی دارد و از جنبههای مختلف چون کتیبه نگاری، زیباییشناسی و نماد گرایانه قابل بررسی است. وجود نمونههای شاخصی از محرابهای کاشیکاری مساجد از ابتدا تا پایان دورهی قاجاریه، بیانگر حضور سنتی اصیل و هویتی خاص بودهاست و نمونههای متعدد این نوع محرابها از دورههای مختلف در بناهای ارزشمند تاریخی و همچنین موزههای معتبر ایران و جهان خود گواه این مطلب است. بنابراین، ازآنجاکه سنت طراحی و ساخت محرابهای کاشیکاری درطول دوران اسلامی همواره در جهت تبیین عقاید و باورها و مذهب ایرانیان شکلگرفته میتوان اذعان داشت که هنر کاشیکاری در هر زمان در خدمت اعتلای معماری اسلامی و تزیینات وابسته به آن بودهاست.
اما بررسی تاریخ و سیر تحولات معماری ایران در دوره اسلامی و عوامل مؤثر بر روند شکلگیری آن بدون شناسایی و مستندسازی و تجزیهوتحلیل بناها و تزیینات وابسته آنها امکانپذیر نیست، مگر اینکه بررسی تاریخچه و توجه به عناصر کلیدی در فضاهای کالبدی و تزیینات آن با ارائهی تصاویر کارآمد صورت پذیرد. اما در میان محرابهای مساجد ایران، که به واسطه پیشرفت هنر کاشیکاری در طول دوران اسلامی، با سبکهای گوناگون تهیه و تولید شدهاند از نظر روشهای متنوع تولید (لعابهای تکرنگ، زرینفام، معرق و هفترنگ) ، مبانی طراحی و نقشپردازی بسیار غنی بودهاست. بنابراین در این تحقیق، منتخبی از مهمترین محرابهای سفالین و کاشیکاری بعنوان معیار شناخت و بررسی این عنصر معمارانه در ساختار معماری اسلامی ایران ارائه شدهاند.
از طرفی امروزه و با توجه به گرایش فراگیر ساخت انواع محرابهای کاشیکاری در مساجد و نمازخانههای بناهای کشور، نیاز به شناخت و بازخوانی طرحهای متنوع محرابهای سفالین ایرانی با ساختاری اصیل بیشاز هر زمان احساس میشود و انتشار کتاب حاضر فرصت مغتنمی است تا معماران و استادکاران و طراحان محرابها و بهخصوص کاشی کاران با این میراث ارزشمند در حوزه معماری اسلامی بیشاز پیش آشنا شوند و اصول طراحی، ساخت و تولید محراب های مساجد کشور در آینده با تکیه بر احیاء شیوههای اصیل ایرانی و اسلامی شکوفا گردد.