تجلیات حکمت معنوی در هنر اسلامی

( تجلیات حکمت معنوی در هنر اسلامی )

1 نفر از کاربران این کتاب را پیشنهاد کرده اند.
    جزئییات کلی
  • گروه سنی : بزرگسال
  • جلد : شومیز
  • قطع : وزیری

مهم‌ترین کار استاد دکتر مددپور، طرح پرسش است؛ پرسش‌های نو به نو، از حقیقت و ذات هنر. ممکن است در باب هنر، دیگران نیز به طرح پرسش بپردازند اما ذات و حقیقت هنر، غالباً با پرسش‌های نفسانی جدید، در حجاب می‌رود و در این‌گونه پرسش‌ها معمولاً از ذات هنر و لفظ و معنی شبیه به آن غفلت می‌شود.

مرحوم دکتر مددپور، در اوضاع‌واحوال آشفته این روزگار و بیچارگی پدید آمده در عصر عسرت و وارونگی بر آن شد تا با التزام به معذورات و معارف پیشینیان و به‌خصوص فرهنگ اهل‌بیت برای نیل به معرفت پرسش‌هایی را طرح کند؛ پرسش از زیبایی، وجود، زمان، مکان، معرفت و شناسایی؛ پرسشی ورای پرسش‌های نفسانی که در تورم هنرشناسان غرب زده از سر خود بنیادی، یکی بعداز دیگری طرح می‌شود و پاسخ می‌گیرد.

دکتر محمد مددپور هیچ‌گاه مدعی نبود که با طرح این پرسش‌ها به حقیقت و ذات اصیل هنر رسیده است؛ اما نتیجه طرح چنین پرسش‌هایی را ایجاد رخنه در جهان ظلمانی و اکنون زده‌ی عصر حاضر می‌دانست و آن را ضروری می‌انگاشت. تلقی ایشان از رسیدن به حقیقت و ذات هنر این بود: گذشت از این دوران به قوه انفاس قدسی و معرفت انسی عالمان ربانی و عارفان صمدانی که متصل به دریای رحمت و آشنا به اسمای حسنای پروردگار هستند.

ایشان تفکر و حکمت را جوهره هنر دینی می‌دانست؛ تفکری که راهبر سیر بشر از ظاهر به سوی باطن و از باطل به سوی حق باشد. مرحوم دکتر مددپور در زمره نادره مردانی از بندگان خدا بود که به اقلیم حکمت و هنر قدسی راه یافته و به سرای عظیم اندیشه و حکمت انسی بار یافته‌اند. از دیدگاه این متفکر بزرگ، با حیات مجدد تفکر و حکمت انسی، هنر اسلامی نیز احیا خواهد شد و این به طلب ما و لطف الهی و بستگی دارد. به‌نظر ایشان چنین طلب و تمنایی فقط در هنر آماده گر دیگر انقلاب اسلامی تجلی کرده‌است؛ نه هنر افیون زده بزمی و عرفان تجدد زدگی خانقاهی که با جهاد حقیقی در هر دو مرتبه اصغر و اکبر آن بیگانه است؛ و نه هنرمندان وارفته‌ای که عالم هنر اسلامی را چونان بازار مکاره عیش و عشرت و عشق‌بازی و دروغین می‌نگرند.

مشخصات
نام نویسندهمحمد مدد پور
نام مترجمندارد
ناشربین الملل
گروه سنیبزرگسال
تعداد صفحات281
شابک9789643042134
نوبت چاپ4
جلدشومیز
قطعوزیری
برای ثبت نظر وارد اکانت کاربری خود شوید یا در سایت خشت آذین ثبت نام کنید.